20 d’abril del 2010

VEIG OMBRES


De vegades, veig ombres. No ho dic en sentit figuratiu, em passa sovint quan escolto una conferència o taula rodona o similars i em posen un Powerpoint. Aleshores, els conferenciants desapareixen envaïts per la penombra necessària per que es pugui veure bé el que es projecta.
Estic convençut que és una eina que té la seua utilitat, el Powerpoint, però habitualment es fa servir per posar el títol i el subtítol i el subapartat del que s’està exposant, quan aquesta mena d’índex no importa a ningú; o per que els assistents llegeixin el que el conferenciant va dient, quan en realitat el que es voldria és gaudir de la frescor del directe; també s’utilitza per projectar imatges suposadament gracioses que s’han baixat d’internet i a les que se’ls hi veu el pixel cosa mala; alguns fins i tot posen animacions per amenitzar el que diuen, aconseguint més aviat banalitzar el seu discurs. Si a tot això li afegim que la lletra triada per mostrar aquests missatges és en moltes ocasions la infumable Comic Sans, la cosa ja no s’aguanta per enlloc, i la suposada conferència es converteix en una avorrida visualització de diapositives amb veu en off.
Les conferències amb Powerpoint sovint s’acaben assemblant als concerts en Playback, però amb els elements invertits: si en el Playback els músics es veuen però no canten, en el Powerpoint els conferenciants parlen però no es veuen.
Però fins i tot una conferència feta amb un Powerpoint maldestre té els seus avantatges: aprofitant la relativa foscor de la sala, hom sempre poc fer una becaina.

26 comentaris:

  1. La migdiada és la solució a aquests atemptats contra la intel·ligència! Haurien de prohibir les conferències amb powerpoints!

    ResponElimina
  2. Jo sóc dels qui es baixa imatges gracioses d'internet, però sempre d'alta ressolució i no faig servir mai la Comic Sans! No està tot perdut.

    Per cert, qui és l'autor d'aquestes fantàstiques il·lustracions?

    ResponElimina
  3. La invenció del powerpoint ha propiciat la decadència de l’oratòria. Per a mi també és un somnífer infalible.

    ResponElimina
  4. Ja em perdonareu la meva ignorància tipogràfica, però... per què li teniu tanta mania a la Comic Sans? Hi ha una història al darrera?
    I sí, els PP són un rotllo. Jo no veig ombres quan estic en una conferència amb PP, simplement m'adormo.

    ResponElimina
  5. Dec ser una retrògrada perqùe sovint faig servir la comic sans.. és millor l'arial? la courier? ??
    També n'estic fins al capdamunt de p.points!

    ResponElimina
  6. Fa temps que no vaig a cap conferència perquè cada cop que hi anava perdia, irremissiblement, la lluita contra la son. I el cas es que ho passava molt malament, sobre tot pensant en la desmoralització del pobre conferenciant. També s'ha de dir que, a voltes, el powerpoint només posa en evidencia la mediocritat del conferenciant, que es limita a llegir i a anar prement el botonet.

    ResponElimina
  7. Has d'aprofitar més les hores de son. Qui et mana assistir a conferències infumables?

    ResponElimina
  8. el power point només hauria de ser un suport a l'orador, però com tot, s'utilitza per dissimular-ne les mancances, com dient: "ho veieu com domino la tècnica?" quan, en realitat, l'ha fet la secretària el punyeter power point (d'aquí la infumable Comic Sans). La cosa no millora quan l'interfecte vol fer-nos saber que li han regalat un punter làser, aleshores el desastre pren proporcions èpiques: no sap com engegar-lo, no encerta la dada ni per casualitat, t'enfoca un ull ... bé, tota una experiència. :)

    ResponElimina
  9. Amb la gràcia que tenien els passis de diapositives...potser sí que també servien per fer una becaina, però sempre hi havia aquell moment
    únic del pèl al mig de la imatge, o la diapo del revés...els temps canvient massa depressa!

    ResponElimina
  10. He sentit verdadera pena per algun conferenciant que només sabia llegir PP i a més s'equivocava molt sovint.

    El conferenciant de les il·lustracions se'l veu molt eixerit i sempre es troben semblances amb persones conegudes. Bravo!

    ResponElimina
  11. Avui coincidim, Leb, a malparlar -ben justament- de la plaga dels maleïts Powerpoints.
    Ah, el meu cimal tipogràfic el representa la família de l'Òptima.

    ResponElimina
  12. No tinc molt a afegir. Mai he entès perquè la gent tria la Comic sans. A mi no m'agrada ni per fer invitacions a festes infantils, que ja és dir.

    I els PP -curiosa coincidència de sigles-, més aviat serveixen per transmetre via email missatges ensucrats o bé feixistes (aquests setmana n'he rebut un dels segons), perquè per fer de suport a conferenciants, més aviat no. Bé, sempre hi ha excepcions que confirmen la regla.

    ResponElimina
  13. Galderich, algun n'hi que se salva, però la immensa majoria és pura "morralla", que deia el meu avi.

    ResponElimina
  14. SM; he tingut el plaer d'estar present a una conferència teua on vas fer servir un powerpoint molt correctament. Francament, eres la excepció que confirma la regla.
    I les il·lustracions -em penso que ja t'ho imaginaves- són meues, pur estil leblansky.

    ResponElimina
  15. Allau, coincideixo amb tu en aquesta apreciació tan apocalíptica.

    ResponElimina
  16. Llum, la Comic Sans és estèticament lletja, i una mena de "quiero y no puedo" que pretén imitar la lletra feta a mà sense aconseguir-ho gens ni mica, i tenir un toc infantil que tampoc aconsegueix.

    ResponElimina
  17. Brian, tens raó: sovint, darrere d'un powerpoint s'amaga un pèssim comunicador.

    ResponElimina
  18. Ernesto, d'entrada no puc saber si una conferència és infumable. Estaria bé que anunciessin: conferència amb PP inclós, i així me l'estalviava, haw, haw!

    ResponElimina
  19. Clídice, no m'en recordava del punter làser! és un altre element que, en mans maldestres, pot acabar d'enfonsar una conferència.

    ResponElimina
  20. Carme de la maleta, les diapos tenien una mica més de gràcia, i a més passava això que tu dius, i a més de tant en tnt la màquina s'encallava, haw, haw!

    ResponElimina
  21. Carme J, mira que n'eres de perspicaç (o com es digui en català), has descobert que el personatge de les il·lustracions està basat en un personatge real: el meu astrònom favorit, el professor que té nom de barret... i ja no dic res més, a bon entenedor, salut!

    ResponElimina
  22. Girbén, ja he vist que tu també en parlaves irònicament dels PP. I no tinc l'Optima instal·lada, l'hauré de buscar, que ara mateix no sé quina és. Venint de tu, segur que és elegant.

    ResponElimina
  23. dolmax9@yahoo.es, benvinguda al bloc (només puc posar aquesta adreça, no em surt el teu nom). La Comic Sans és una lletra especialment lletja, amb una descompensació absoluta entre els seus símbols, i a més, pretén fer-se passar per lletra feta a mà, però no ho aocnsegueix ni de bon tros.

    ResponElimina
  24. Eulàlia, fas bé en no utiltizar la infame Comic Sans en les coses de nens: són els que més reben, ja que sovint la gent pensa que és la lletra que millor els escau als petits. Pobres, quina tortura!

    ResponElimina
  25. Ara que el Leblansky ha sortit de l'armari com a dibuixant, ajudeu-me tots a fer pressió per a què segueixi penjant il·lustracions seves! Us garanteixo que en té de molt bones...

    ResponElimina
  26. on cal prémer Salvador? :)

    Leeeeeeb sisssspliiiiiii mééééééésssss :D

    ResponElimina