26 d’abril del 2010

HEROIS DE L'AVENTURA (V): EL NAN DNÍUN I EL GEGANT GRALST


Dóna’m una teia i ves xiulant
que conec millor que tu
totes les tenebres


Això és el que li diu Gralst, gegant cec i pacífic, al seu amic Dníun, un nan xerraire. Són els protagonistes de Tanenllà, un relat un conte una ficció una aventura una reflexió un camí un anar enlloc un retornar sempre, un llibre que ha ideat ha escrit ha dibuixat ha fotografiat ha dissenyat ha maquetat ha fet en Jordi Girbén.
Tanenllà encisa des del moment que hom obre les seues pàgines i ensuma l’olor forta de tinta que desprenen; des del moment que hom fa lliscar els dits pel paper gruixut i amb el grau de setí suficient per que els colors i les línies quedin ben definides però no arribin a enlluernar, i així resulti senzill endinsar-se en el món de textures difoses però evidents en que té lloc el viatge dels protagonistes.
Només trenta pàgines per que el lector pugui viure l’aventura del gegant cec i el nan xerraire semblen poca cosa si s’hagués de superar un espai introductori o una barrera de presentació de personatges o un marc on enquadrar l’espai i cronometrar el temps, però Girbén fa innecessaris aquests elements imprescindibles en altres narracions i no deixa opció a que hom pugui aturar-se a pensar bé on es fica. Tanenllà t’emporta sense opció a fer marxa enrere ni a recórrer a un punt de lectura per fer una pausa i tornar més tard, és ara o mai, i el viatge val la pena.
Un luxe de llibre per llegir avui, aprofitant que no és la diada de Sant Jordi.

17 comentaris:

  1. Aquest gegant i aquest nan ja comencen a ser vells amics nostres, ara serà qüestió d’endinsar-se en les seves aventures.

    ResponElimina
  2. Bona recomanació!
    Un magnífic homenatge a un brillant petit llibre !

    ResponElimina
  3. Leblansky, això és competència deslleial! Molt bon apunt sobre un molt bon llibre!

    ResponElimina
  4. Excel.lent crítica!...perquè m'he quedat amb moltes ganes de saber més...m'apunto el suggeriment, per regalarme'l aviat, doncs per St.Jordi ja em vaig firar!
    Bon dilluns!

    ResponElimina
  5. L'editora se sent molt contenta per la crítica, suposo que el Jordi també i Gralst i Dnium no diguem.

    ResponElimina
  6. friso per poder-lo tenir, a veure quan el tenen a La Central o alguna altra banda. Editora, si us plau avisa'ns :)

    ResponElimina
  7. Aniré a cercar-lo molt aviat a Laie. Espero el tinguin.

    ResponElimina
  8. Ets ben benèvol, Leb!
    No insistiré en com l'autor tendeix a obsedir-se en les pegues, en els detalls que milloraria... Tanmateix, un cop enllestida la feina aquesta fa el seu camí tota soleta i mal va qui no hagi après.
    Gràcies pel teu bell comentari!

    ResponElimina
  9. Allau, has dit la paraula clau: Tanenllà és un llibre per endinsar-se.

    ResponElimina
  10. Carme J, només un erudit perfeccionista com en Girbén podria haver parit un llibre així.

    ResponElimina
  11. Galderich, no era la meua intenció aixafar-te la guitarra, sinó donar la meua particular visió d'un llibre que personalment considero com d'aventures.

    ResponElimina
  12. Carme de la maleta, pel que sé -o millor dit, veig- dels teus gustos, em penso que aquest llibre t'agradarà molt.

    ResponElimina
  13. Senyora editora, me'n alegro que la meua crítica li hagi agradat :) La meua intenció era fer una anàlisi -totalment subjectiva, of course- d'un llibre que m'ha semblat molt bo.

    ResponElimina
  14. Ernesto, si no el tenen a Laie, fes servir les teues influències per demanar que el portin ;)

    ResponElimina
  15. Girbén, no accepto que el meu comentari sigui benèvol, sinó subjectiu. Descric les sensacions que he tingut en llegir/veure el teu llibre. Certament, tu com a autor, segur que veues coses a millorar -i més tu que ets un perfeccionista- però a mi m'ha agradat i molt. Fins al punt que voldria poder llegir/veure algun dia les noves aventures de Dníun i Gralst.

    ResponElimina