L’avi Amadeu era un devot de l’oli: si una
frontissa grinyolava, l’avi li posava un xic d’oli i acabava amb el problema;
si un nen tenia rojors o irritacions a la pell, l’avi sentenciava que un cotó
fluix mullat amb oli i aplicat a la zona era la solució; i si una paella
s’enganxava, l’avi la fregava amb oli, i arreglada.
Així mateix li ho explicava l’avi a l’André,
un mariner francès que de tant en tant passava amb el seu vaixell de vela pel
port de Xàbia, i es quedava allà unes quantes setmanes abans de retornar a la
seua misteriosa ruta marítima.
-I això per no parlar de l’exquisit sabor dels
aliments amanits, macerats o fregits amb oli, André, que no sabeu el que es
perdeu sense l’oli.
I l’André escoltava amb educació mentre amb el
cap feia un moviment que, lluny d’indicar assentiment, insinuava incredulitat.
Finalment, un dia que l’avi tornava per
enèsima vegada a explicar-li a l’André les grans virtuts de l’oli, el francès
es va a atrevir a expressar directament els seus dubtes.
-Jo li puc ben assegurar, sinyor Amadeu, que
per molt bona que la seua dona faci la truita, res com l’omelette que fem els
francesos, és a dir, sense oli i amb mantega.
-On s’ha vist això, una truita amb mantega?
Deixa, André, que vosaltres els francesos en sabreu molt, però de truita a la
francesa no en teniu ni idea.
I l’André, somrient, per demostrar-li a l’avi
Amadeu com n’estava d’equivocat, va convidar-lo al seu vaixell i li va fer una
truita amb mantega i sense oli, i li la va servir en un plat.
L’avi va treure la seua navalla –els mariners
de veritat no gasten ganivet ni forquilla-, va tallar la truita, es va posar un
bocí a la boca, i amb això en va tenir prou: mentre l’altre anava a per dos
gots, ell va fer un gest brusc amb el braç i la truita va sortir volant per
sobre del seu cap en direcció a la mar.
L’André va omplir els dos gots de vi, i en
oferir-li’n un a l’avi, quedà sorprès en veure el plat buit.
-Ja se l’ha acabada tota?
-És que no havia provat mai una cosa així.
L’André estava satisfet, no s’havia imaginat
que la truita desapareixeria del plat tan ràpid.
-I ha notat el gust de la mantega, oi?
-Ja ho pots ben dir, ja: només posar-me el
menjar a la boca. I et ben asseguro, André, que mai no tornaré a menjar una
truita així: realment, tenies raó quan deies que no s’assemblava gens a les que
es fan amb oli.
I encara recordo al meu germà i jo mirant el
moviment brusc que feia l’avi amb el braç mentre ens explicava la història de
la truita voladora, i ens la imaginàvem tota farcida de mantega i lliscant
veloçment i suau pel plat, enlairant-se per fer una ràpida tombarella i caient
a l’aigua amb un xof quasi mut per veure’s ràpidament envoltada per una munió
de peixos que la devorarien amb fruïció mentre l’avi es prometia a si mateix –i
així ens ho deia a nosaltres un i mil cops- que no tornaria a provar una
omelette mai més.
home, el retorn de Leblansky, per fi! Trobava a falta les històries del teu avi!
ResponEliminaAris,mel
EliminaEt deia, Aris, que
EliminaA veure si aquest cop puc introduir el missatge sencer: et deia, Aris, que jo també he trobat a faltar aquestes històries reflectides al bloc. A veure si ara, passat Sant Joan, puc dedicar-me com cal.
EliminaCom diu l'Aris, aplaudim el retorn del Leb i el seu avi! Genial, l'episodi de la truita.
ResponEliminaSalvador, coses dels avis, que eren poc amants dels canvis, però sabien actuar amb rapidesa en les situacions extremes, com evidentment era el cas de la truita!
Eliminade vegades ser ràpid te moltes avantatges......sort dels peixos perquè la truita sura....
ResponEliminaJoan, no em deixes opció, així que vaig a fer-te la pregunta compromesa: com saps tu que la truita sura? Apa, confessa, haw, haw!
EliminaDeu mesos a París i les úniques "omelettes" que he provat són les que em faig jo a casa. Això sí, amb oli.
ResponEliminaYaiza, et confesso un secret: tot i el meu afrancesament, amb l'omelette em passa com a l'avi: amb mantega a mi tampoc m'agrada, així que t'entenc molt bé. Ja et veig pels carrers de París cercant desesperadament oli d'oliva entremig de citoyens lloadors de la cuina amb mantega, haw, haw!
EliminaQuè bé que hagis tornat! Estic tan content com els peixos amb la truita.
ResponEliminaAllau, i jo feliç de llegir els teus comentaris: són part intrínseca del bloc.
Eliminaés que en qüestió de truites no hi ha com els francesos, però en qüestió d'ous ..no hi ha com els del país..!
ResponEliminaja trigaves...:)
Lolita, mala hierba nunca muere, haw, haw!
EliminaPer fi !!! Aquestes històries fan riure cada cop q es recorden....La dita "Com una bassa d'oli" deu provenir de Xàbia, doncs...
ResponEliminaEvidentment, Carme, aquesta és l'etimologia del vocable oli. I sens dubte, fou el meu avi l'autor d'aquesta dita tan popular, haw, haw!
EliminaPer fi !!! Aquestes històries fan riure cada cop q es recorden....La dita "Com una bassa d'oli" deu provenir de Xàbia, doncs...
ResponEliminaCarme, et repeteixes més que... l'oli?
Eliminaeiiiii, un savi! ton avi era un savi! si és que la truita a la francesa, els francesos no en tenen ni idea :)
ResponEliminaClídice, això és un fet científicament demostrat i avalat pels més grans científics de la història, entre els quals no es comptava el meu avi, però no importa: tenia raó :)
EliminaM'agrada aquesta historia de la omelete voladora.
ResponEliminaElena, ja m'ha explicat la Carme com has rigut mentre les dues heu llegit l'aventura de l'avi :)
EliminaMiracle! Has reaparegut!
ResponEliminaUn dia s'hauria d'investigar quina influència ha tingut la mantega en la cultura francesa perquè hi ha coses que no s'expliquen.
¡Me encanta tu abuelo, un hombre de recursos y muy rápido de reflejos! Al enemigo : ni agua.
ResponEliminaAunque desgraciadamente con mantequilla, está bueno todo hasta la tortilla, y aún no consigo entender, como los franceses, están tan delgaditos...
Enric, bé saps que aquest bloc està sota la protecció de Santa Lumiére, i els miracles són cosa normal de cada dia. Feliç de llegir-te :)
ResponEliminaPombolita, jo també em faig la mateixa pregunta que tu, i com a apassionat dels formatges francesos que soc, de veritat que no ho entenc: són tan exquisits com colesteròlics.
ResponEliminaAixí que fou el teu avi qui va començar amb la contaminació del mar¿
ResponElimina