18 de gener del 2011

IMITOSI: LES ESTRAFOLÀRIES TEORIES DEL PROFESSOR LLUÍS BOSCH (I)

Fotografia: els principals científics del primer terç del segle XX, a la Confèrència Solvay que se celebrà a Brusel·les el 1911. Lluís Bosch és el primer per la dreta, just al costat d'Albert Einstein

[Aquesta secció és una imitació descarada d’altres blocs que, per un o altre motiu, m’han ajudat a tenir una visió més plural o divertida del món; entenguis per tant el post com un homenatge al bloc plagiat]

I. L’OSTRACISME D’UN VISIONARI
De poc li va servir al professor Bosch haver estat un dels cosmòlegs més destacats del primer terç del segle XX, i que la seua teoria coneguda com l’Univers de l’etern retorn fos elogiada per alguns dels més prestigiosos científics de l’època , com ara Georges Lemaître i Fred Hoyle.
Català d’origen, Bosch passà la major part de la seua vida a París, com a professor estranger becat pel govern francès, convertint-se en precursor del que avui anomenem fuga de cervells. Només durant la Guerra Civil Espanyola va abandonar el seu càrrec docent per allistar-se voluntari amb les milícies republicanes. Amb la derrota de la República Bosch tornà a París, on continuà exercint el seu càrrec docent fins el seu internament en una Casa de Salut, un pietós eufemisme per referir-se al frenopàtic d’on ja no va sortir en vida.
La teoria de l’Univers de l’etern retorn planteja, a partir de les tesis del matemàtic rus Alexander Friedmann, un cosmos oscil·lant, reciclable i etern, que va del Big Bang al Big Crunch, és a dir, que explota a partir d’un àtom primigeni i s’expandeix fins arribar un moment en que la força de l’explosió inicial queda contrarestada per la força gravitacional, que acaba frenant l‘expansió i invertint el sentit, de forma que s’inicia una reacció que acaba amb un gran col·lapse còsmic: és el nen que, després de créixer i desenvolupar-se, torna al ventre matern del que va sortir.
Però tot no acaba aquí: la brutal contracció de tot l’Univers en un únic punt genera una nova explosió, que novament inicia la creació i expansió de galàxies. I així eternament.
No fou aquesta una teoria defensada només pel professor Bosch: altres cosmòlegs en proposaren de similars, sinó la mateixa. Però en Bosch fou qui va anar més enllà, afirmant que aquest Univers que es regenera contínuament per acabar novament morint és l’autèntic i únic Perpetuum Mobile, i d’això en va extreure conseqüències filosòfiques inesperades, com la teoria de la multimortalitat o la llei de l’equivalència vital.
Fou aleshores quan, denunciat pels seus col·legues, fou apartat de la docència i literalment empresonat en un manicomi. Els escrits que contenien les seues teories més agosarades foren arxivats sota muntanyes de papers i papers i papers i pols a la Biblioteca Nacional de París (BNF), d’on vaig poder –no penso explicar com- rescatar-los.
Ara tinc al meu estudi les fotocòpies dels darrers escrits d’en Lluís Bosch, i tot i que no acabo d’entendre-les, vull fer-les públiques amb la finalitat de reivindicar l’obra d’una de les ments més lúcides del segle XX.
[demà: La teoria de la multimortalitat]

28 comentaris:

  1. Genial! de passada podies haver agafat la bíblia de Ripoll i la de Roda que encara tenen a la BNF!. Un altre geni desaprofitat, com la meitat d'aquest país!

    ResponElimina
  2. puah!!!
    Què bo, Leb!
    espero amb candeletes la teoria en qüestió!

    ResponElimina
  3. El professor en qüestió m'ha comentat (ja sabeu que tamnbé va deixar instruccions clares per a comunicar-se des del més enllà, a partir de les teories que exposes) que no hi ha cap fama al món que li sembli més agradable i envejable que la de científic foll, visionari o il·luminat. Diu que està content de ser recordat així, i espera que amb el temps inspiri algun malvat o pervers antagonista de james Bond, Tintin, o Adèle Blanc Sec.

    ResponElimina
  4. En el meu nom, (i crec que en el de la resta de la humanitat també), t'agraeixo profundament el rescat d'aquests importants documents.
    A hores d'ara, ja frisso perquè algú m'expliqui aquesta teoria de la multimortalitat i la llei de l'equivalència vital.

    Està clar que fou un geni incomprès, com tants d'altres.

    ResponElimina
  5. Em consta que la Teoria de l'Etern Retorn és del tot certa: només cal llegir el bloc Mil Dimonis i veure com en Lluís s'acomiada una vegada i una altra, però sempre torna.

    ResponElimina
  6. Allau: aquest mateix divendres, sense anar més lluny, hi ha un nou comiat amb enterrament inclòs. Paciència que ja només falten tres dies.

    ResponElimina
  7. Leb,
    És cert que el van tancar al frenopàtic (sense eufemismes!) perquè va trobar que la causalitat de totes les seves teories era Déu?

    ResponElimina
  8. El LLuisboschanisme té molts seguidors i actualment està perseguit en alguns països, comptar amb el descendent d'aquest Sant Varó es tot un honor!

    ResponElimina
  9. Quina troballa, Leb!

    Friso per saber més detalls d'aquestes teories. Podrem llegir el futur? Sabrem si el Barça guanyarà la Champions aquest any a Wembley? Els números de la 6/49 tenen una seqüència cíclica?

    ResponElimina
  10. T'has plantejat que els seus competidors llegeixin això i acabis tu també al frenopàtic?

    Vigila el que publiques, que hi ha gent molt dolentota pel món. I si no que li preguntin al pobre Lluís que ja s'ho farà per contestar del més enllà ...

    ResponElimina
  11. Has descobert per fi que Lluís Bosch és com el Neo de Matrix: una anomalia eterna que sempre acabar reapareixent.

    ResponElimina
  12. Digne homenatge....Per mil dimonis!!!
    Disculpeu la brometa fàcil.. .

    La multimortalitat només m'agrada perquè si es pot morir moltes vegades és sinónim de que també es pot viure moltes d'altres!

    Ara també entenc d'on ha tret en Lluis la foto del seu perfil.

    ResponElimina
  13. Leb,

    Tinc entès que el professor Bosch també va ser un naturista i nudista contumaç (entre teoria i teoria i abans del frenopàtic).

    ResponElimina
  14. D'acord amb la imatge de la Viquipèdia, en Bosch pot ser una reencarnació (un pèl més feréstega) d'en Friedmann.

    ResponElimina
  15. No fa massa temps, un vell comunista es va quedar parat mirant-me i em va dir que li recordava molt l'Azaña de jove. Em vaig alegrar que aparegués el "jove" a la frase.

    ResponElimina
  16. Alyebard, és que ja anava massa carregat amb totes les obres completes d'en Tardí que vaig robar a la BNF, aprofitant que la bibliotecària havia anat a fer les fotocòpies del llibre d'en Bosch, haw, haw!

    ResponElimina
  17. Eulàlia, no sé si sabré resumir-la prou bé, a la que començo a llegir-la, em fa mal el cap, tal és la densitat i profunditat de l'obra d'en Bosch (ara hauria de dir "haw, haw!" però se suposa que aquest és un post seriós, haw, haw!)

    ResponElimina
  18. Lluís, com a mèdium en que t'has convertit de l'insigne professor, fes-li saber que intentaré estar a l'alçada de les circumstàncies

    ResponElimina
  19. Carme de la maleta, aquestes teories del Bosch, són la cosa més estranya que he vist en ma vida; és clar, pèr això devia ser un savi.

    ResponElimina
  20. Allau, aquest pocasolta del bloc Mil dimonis, es veu que també ha llegit les teories de l'insigne professor.

    ResponElimina
  21. Galderich, la gran devoció que en Bosch sentia per les sagrades escriptures va quedar sesgada quan va arribar al convenciment que l'univers és el Perpetuum Mobile. Demà més. . .

    ResponElimina
  22. Aris, doncs no sé si saps que a la Unió Soviètica van cremar totes les fotogràfies on ell sortia. Sort que a la BNF vaig poder pillar unes quantes.

    ResponElimina
  23. Tirant, la resposta a totes les teves preguntes és que si, absolutament (tot i que ara no recordo massa bé què preguntaves)

    ResponElimina
  24. Joan, ara em fas patir, però malgrat tot ja és massa tard i no puc tirar enrere: Alea jacta est, haw, haw!

    ResponElimina
  25. SM, en poques paraules has sintetitzat, la teoria de la multimortalitat.

    ResponElimina
  26. Ai Carme J, que això de la multimortalitat no s'aplica també a la vida; o potser si que aquest Bosch era mol complicat i jo mai l'he acabat d'entendre.

    ResponElimina
  27. Maite,ho tens entès molt bé: en Bosch va se pioner en moltes coses...especialment en les més estrafolàries, haw, haw!

    ResponElimina
  28. Puigmalet, per molt que cerquis, no trobaràs cap altra foto d'en Friedmann més que la que hi ha a la Viqui. És l'única! No et fa pensar això que en Friedmann i en Bosch podrien ser la mateixa persona? Si a la coincidència d'imatge, afegim les purgues stalinistes, sembla que tot apunti a un complot internacional per silenciar la veu - ara ja d'ultratomba- del savi Lluís Bosch.

    ResponElimina