17 de setembre del 2009

MIROSLAV SASEK

Va ser a la sortida d’una exposició que feien a la Pedrera sobre la Venècia renaixentista quan vaig redescobrir els contes il·lustrats de Sasek, que de molt xiquet havia vist a casa d’uns coneguts dels meus pares.
A més del catàleg hi havia, a la llibreria Laie situada a la planta baixa de la Pedrera, un munt de llibres que feien referència a l’exposició, i entre ells, un bonic volum titulat This is Venice. Me’l vaig mirar, i me’l vaig comprar.
Després, gràcies a una bona amiga que, a més de ser fan de Sasek, treballa en una llibreria, he pogut anar seguint la pista a les diverses reedicions –Sasek va morir el 1980, però els seus contes es segueixen publicant als Estats Units- de l’obra del genial il·lustrador txec que van arribant aquí.


Ara mateix es poden trobar amb relativa facilitat 14 llibres sobre ciutats i països: la citada Venècia, Irlanda, Austràlia, Gran Bretanya, Edimburg, Grècia, Hong Kong -el meu preferit-, Israel, Londres, Nova York, Roma, Paris, San Francisco i Texas, a més d’un volum que du per títol This is the way to the Moon, on l’autor ens parla desl viatges tripulats a la Lluna.

Cap d’aquestes obres és de ficció, però tampoc funcionen com a guia de viatges, sinó que són reculls totalment subjectius d’impressions que l’autor va tenir quan va visitar els llocs descrits; en el cas del llibre sobre els viatges a la Lluna, la visita fou a Cap Kennedy, des d’on la NASA llença els seus coets tripulats. Visiteu la web http://www.miroslavsasek.com/ dedicada íntegrament al genial il·lustrador txec, i i si ho feu no oblideu passar per l’slideshow http://www.miroslavsasek.com/slideshow/index.html on hi ha un bon grapat d’imatges que van passant automàticament, i que us faran pensar en altres autors –des de Cesc a Gallardo- que de bon segur s’han inspirat en Sasek.

2 comentaris:

  1. Genial entrada. De fet quan vaig escriure el meu apunt sobre la Costa Brava de Cesc ( http://piscolabislibrorum.blogspot.com/2009/08/quatre-visions-de-la-costa-brava-i-iv.html ) un dels referents d'aquest eren els llibres de Sasek

    ResponElimina
  2. A la llibreria q vas fer la gran troballa de Sasek, han hagut de protegir-se instal·lant un mecanisme contra incendis perquè si els clients treuen guspires pels ulls com tu llavors, correrien un gran perill.
    Noi, no progresses adequadament, progresses magníficament en cada nova entrada.
    No t'aturis. . . .

    ResponElimina