4 de setembre del 2009

IT'S A GOOD LIFE, IF YOU DON'T WEAKEN

Ja fa uns anys que vaig descobrir l'obra del dibuixant canadenc Seth –a la foto, amb un posat propi dels seus personatges-, i em deixà bocabadat el seu ús hàbil del pinzell, els guions amb tempo pausat i un toc de tristor amb que anava construint les històries, i la magistral utilització del bitono –tritono en alguns casos-, en especial a l’hora de representar edificis.
La primera cosa que vaig veure d’ell, a la llibreria Universal, va ser el número 2 del comic-book –editat per la llegendària independent americana Drawn & Quarterly- Palooka Ville, i des d’aquell moment l’he anat seguint, intentant aconseguir tot allò que publicava. L’any 2003, l’editorial Sinsentido s’animà a treure en castellà les dues principals obres de Seth: It’s A Good Life If You Don’t Weaken, traduit com La vida es buena si no te rindes, i Clyde Fans, presentat com Ventiladores Clyde en la versió espanyola.
Tots dos es van exhaurir molt ràpid, però just aquest mes de setembre acaba de veure la llum una reedició molt acurada –fins i tot s’ha mantingut la grafia original amb que Seth escriu- de La vida es buena si no te rindes; recomanar-la és poc: difícilment ningú amb un mínim de sensibilitat quedarà defraudat amb la lectura d’aquesta obra, genial de cap a peus i imprescindible en tota biblioteca.
A la web de Drawn & Quarterly trobareu, en format PDF, les primeres 5 pàgines de les principals obres de Seth. Podeu entrar directament si aneu a
http://www.drawnandquarterly.com/artStudio.php?artist=a3dff7dd55a576
o entrar a la web de l’editorial americana –és a
http://www.drawnandquarterly.com/ - i remenar aquí i allà. Trobareu, parafrasejant a Howard Carter, coses meravelloses.

2 comentaris: