24 de febrer del 2010

TIPOLOGIA BLOCAIRE (2): ELS AUTORS

Resulta difícil fer una classificació dels autors de blocs, però assumint a priori que la següent és altament subjectiva i incompleta, declarant que la meua intenció és bona, i comptant amb el Nihil Obstant Galdericus Episcopus, m’hi llenço.

a) ELS REIS DEL MAMBO
Són capaços de parlar de tot amb coneixement de causa, els seus blocs són amens i interessants, i a més responen a tots els comentaris amb fluidesa i sense retards. Un bon exemple és The Daily Avalanche.

b) ELS PROFUNDS
No es tracta de criatures lovecraftianes, sinó d’erudits creadors de blocs superespecialtizats on es descriu i s’analitza críticament. Piscolabis Librorum és un d’aquests.

c) ELS FETITXISTES
La seua dèria és exposar allò pel qual es deleixen. Imatges o objectes virtuals, allà apareixen els seus fetitxes estimats. Un d’aquests museus virtuals és El Gabinet Negre.

d) ELS INTROSPECTIUS
Són autors que parlen d’ells mateixos i de les seues vivències personals, de vegades amb tristesa, sovint amb ironia. L’acabat d’arribar Per on camino entra en aquesta categoria.

e) ELS QUE INCORPOREN BANDA SONORA
Tracten temes diversos i força interessants, però sense música, se senten perduts. Mainoestard porta banda sonora incorporada.

f) ELS QUE NO DOMINEN LA INFORMÀTICA
Els seus blocs són força caòtics, i mai no queda clar quin és el darrer post, ja que no posen ni data ni etiqueta; les imatges sovint apareixen pixelades i mal tallades; la lletra canvia de mida i de tipus; i per posar comentaris, demanen els requisits més impensables. No diré noms, és clar.

g) ELS QUE NOMÉS VOLEN SEGUIDORS
Vendrien la seua ànima al diable per tal de tenir lectors: envien notes a tothom demanant que el segueixin, es passen tot el temps controlant el webstats, i parlen del que calgui per tal d’engrescar a la gent i que entrin al seu bloc. Tampoc diré noms, és clar.

h) ELS OMNIPRESENTS
Són a tot arreu, incontinents i expansius, simpàtics i empàtics per naturalesa. Capaços de penjar un post cada dia i de fer comentaris a cent cinquanta-un blocs i mig alhora que responen als del seu. Vegeu Un tel als ulls.

i) ELS MEDIÀTICS
Si poso com a exemple BloGuejat, ja està tot dit; o en tot cas, el seu autor –doctor, escriptor i músic- ho sap dir millor que jo.

j) ELS ENFANTS TERRIBLES
Provocadors –quan no incendiaris- de la catosfera. És el cas de Riell Boulevard, que a més fa servir la famosa tàctica d’hipermercat 2x1 –i de vegades més-, i així el contingut es beneficia de la diversitat.

k) ELS QUE RINXOLEN EL RÍNXOL
Blocaires que, a partir d’una temàtica molt específica i que a simple vista podria semblar àrida i infumable, són capaços de penjar cada setmana dos o tres apunts molt suculents. Vegeu Gazophylacium.

l) ELS QUE FAN SERVIR EL SEU BLOC COM A EINA DE TREBALL
Les parèmies del Sr. Pàmies són paradigmàtiques.

m) ELS PROHIBITS (AMB PRESERVATIU)
Sempre walking on the wild side, els seus blocs són precedits per una advertència que prepara al visitant pel que pugui passar. En realitat, l’advertència la posen per evitar que el Blogger els tanqui la paradeta. Un dels que porten l’advertència incorporada és la Galeria d’imatges X.

n) ELS PROHIBITS (A PÈL)
Exactament com els anteriors, però sense cap advertència prèvia. Un d’aquests agosarats és Astrum Argentum, factotum del bloc Horroerotica.

o) ELS QUE NO ACCEPTEN MAI COMENTARIS
És el cas de la prolífica Zerosetze, que duu tres interessants blocs alhora, tots ells sense opció de comentaris, perquè així no l’atabalen.

p) ELS PENJATS DE LA INFORMÀTICA
D’informàtica, en saben i els agrada. Comproveu-ho a L’home dibuixat.

q) ELS GREMIALS
Els Frikitecaris ho diuen ben clar ja des de l’inici del seu bloc.

r) ELS BLOCAIRES DE BARRI
Cronistes del barri que val la pena llegir per saber què passa i què no hauria de passar. El radar de Sarrià, tan interessant com políticament incorrecte, és un clàssic.

s) ELS RECOL·LECTORS DE FRICADES
Apassionats del frikisme, es mouen en un món on el normal és l’estrany. Per entendre de què parlo, entreu a a Collonades.

t) ELS TREPITJAFARIGOLES
Els seus blocs són gairebé tan inquiets com ells, amb fotografies, mapes i metòdiques descripcions d’indrets espectaculars i pràcticament inassequibles. En Girbén i el seu Foravial són l’exponent més clar d’aquests trepitjafarigoles.

u) ELS ALQUIMISTES DE LA PARAULA
Fan màgia allà on no hi havia més que vulgars paraules vulgars. Presentat com un bloc tonto, el Disseccionari del Sr. Allau és pura alquímia.

v) EL REPORTERO TRIBULETE QUE EN TODAS PARTES SE METE
Cronistes i reporters aficionats o reals, plasmen el dia a dia en els seus blocs. En Guillem Carbonell, un Tribulete genial, és un d’aquests.

w) ELS APARADORS D’ART
Els seus autors creen autèntiques galeries d’art virtuals, com Té la mà Maria.

x) ELS RELIGIOSOS
No em malinterpreteu: doneu una ullada a la Devocioteca i veureu de què parlo.

y) ELS CIUTADANS QUE EXERCEIXEN COM A TAL
Si cal denunciar, es fa, i si cal recordar, també. Vegeu com ho fa Criticart.

z) ELS FUNERARIS
Amants de les pedres i el silenci, els seus blocs són un bonic passeig pels cementiris. Val la pena una bona passejada per Imatges de pedra i de silenci.

I de moment m’aturo, que ja no em queda alfabet. Aviat, més autors de blocs.

35 comentaris:

  1. Molt divertit, i una classificació ben pensada. Tot i que en el cas del Riell, crec que som uns incendiaris de saló.

    ResponElimina
  2. Interessant recull, Leb (vés què he de dir!) Començo a estar desbordat amb tants blocs a seguir. Tot i això potser encara me'n faràs descobrir algun, dos, tres, quatre, cinc, maaaaam-bo!

    ResponElimina
  3. Fantàntic treball de recerca !!!
    Mereix un estudi profund i desperta interés de conéixer més i més i més.
    T'anomeno el meu corresponsal de blocs preferit!
    Segueix s.u.p. no t'aturis

    ResponElimina
  4. Leb, molt bona aquesta classificació.
    I, no sé què en pensarà en Carles, però jo crec que l'has clavat!!!

    ResponElimina
  5. Leb, això em fa pensar que en falten hores al dia si vull seguir les teves recomanacions. Jo no sé vosaltres, però des que he entrat en aquest mon blogaire, ja no faig servir gairebé la tele. La qual cosa , penso, també és un avantatge. Si et sembla, puc suggerir-te un altre tipus de blogaire : el que es passa el dia navegant per conèixer i seguir nous blogs interessants. Normalment aquest/a no té temps ni per portar els nens a cole ni fer la bugada, ni depilar-se, per la qual cosa acaba divorciant-se ( una manera de tenir més temps per seguir més blogs). No cal dir que aquest/a blogaire no té un bon final.

    ResponElimina
  6. Bon alfabet!

    Acabo d'arribar a tu per casualitat i em faràs descobrir un considerable nombre de blocs més.

    T'aniré llegint.

    *Sànset*

    ResponElimina
  7. Haw haw! Molt bo. M'estalvies pensar en quina categoria encaixo perquè me n'has fet una a mida. No hagués pensat mai en qualificar-me de mediàtic, però. És perquè cada uns quants anys surto als diaris o perquè toco tots els mitjans possibles? Sigui com sigui, gràcies. Vaig a investigar alguns noms de la llista que no conec encara...

    ResponElimina
  8. És tot un honor figurar com a paradigma quan sols promets anar desencaminat!
    Que consti que respecto sempre les farigoles, que fan supremes sopes humils! I, sort que avui parlo de la didàctica noucentista! Bé, també aquest és ara un espai remot i oblidat...

    Amb aquesta selecció s'ens ha girat feina, molta feina.

    ResponElimina
  9. Molt bona, sí!
    Coincideixo amg en Girbén se'ns ha girat feineta...
    A mi em passa com la llum, que la tele comença a ser inexistent. Per ser sincera: a casa no en tinc. I en canvi tenim 2 ordinadors...

    ResponElimina
  10. vaja! ara mateix canvio la meva classificació (pel programa de ràdio) per la teva! :P òbviament sense la meva imatge "loquel·la" i "xiripitiflàutica" :D

    ResponElimina
  11. I el bloc -enceneu els llums- en quina lletra es pot encabir ?
    Hauràs de fer servir l'alfabet grec !!

    ResponElimina
  12. Lluís, els incendis sempre és millor que siguin de saló. O sigui que fantàstic.

    ResponElimina
  13. Allau, si no fos perquè ja t'he coronat, et tornava a nomenar rei del mambo: el teu comentari supura musicalitat.

    ResponElimina
  14. Gràcies, Carme, espero estar a l'alçada del nomenament.

    ResponElimina
  15. Mari Carmen, la descripció de Carles i el seu bloc és un elogi de fetitxista a fetitxista.

    ResponElimina
  16. Llum, a mi em passa com a tu, el món dels blocs em treu tot el temps, i això que soc pràcticament un recien vingut. Però per altra banda és un vici difícil de deixar, i m'apassiona conéixer cada cop més i més.

    ResponElimina
  17. Sànset, benvingut. Jo acabo d'entrar el els teus/vostres, i m'hi apunto segur.

    ResponElimina
  18. SM, vas ser un dels meus padrins en el món dels blocs, i encara em portes uns quans llums d'avantatge.

    ResponElimina
  19. Ups, volia dir "anys llum" d'avantatge. És culpa de la llum, que m'ha despistat.

    ResponElimina
  20. Girbén, s'aprén molt en el teu bloc. I a més, ho saps fer molt bé: fa enveja el que es veu i es llegeix allà.

    ResponElimina
  21. Eulàlia, jo a casa sí que tinc tele, però no antena. La faig servir per passar pel·lis. I no trobo a faltar cap canal. Gràcies a això hi ha temps per fer moltes coses interessants, entre elles el bloc.

    ResponElimina
  22. Clídice, sempre saps posar un somriure a la catosfera. I això no té preu :)))

    ResponElimina
  23. Bamboo, si en lloc d'haver utilitzat lletres hagués fet servir números, l'Enceneu els llums seria un decimal, haw, haw!

    ResponElimina
  24. Veig que t'has enrecordat de mi. Gran Mestre blocaire. Gràcies ja estic etiquetat i classificat.

    ResponElimina
  25. Ernesto, un fora de sèrie com tu no podia faltar en aquesta classificació. I no et pensis, que m'ha costat penjar-te l'etiqueta, que tu ets per naturalesa un inclassificable ;)

    ResponElimina
  26. Ho diem des de l'inici del blog, sí, però tothom hi és benvingut. Tothom que no se l'agafi amb paper de fumar i que tingui un mínim de sentit de l'humor, és clar ;-) Gràcies per l'esment, per cert, ho comunicaré a la resta de Frikitecaris Perpetradors, que em sembla que no ho saben.

    ResponElimina
  27. Hola! Com diu en Ferran, tothom és benvingut a Frikitecaris: bibliotecaris, usuaris i tot aquell relacionat amb aquest món!
    Gràcies de nou per l'esment!

    ResponElimina
  28. Ferran, gràcies per passar-te per aquí. Cristina, hola! Ha quedat clara la vostra invitació.

    ResponElimina
  29. Boníssima entrada!!! Ho has descrit amb perfecció i ens sembla que no t'has deixat res!!! Realment, mentre anàvem llegint, anàvem classificant els blogs que coneixem en les diferents categories que has exposat i tots els hem pogut agrupar en un lloc o altre.

    ResponElimina
  30. Esther, Toni, el vostre bloc és una passada, i penso que cal donar-lo a conèixer. En breu, a més de fer-me seguidor vostre, l'afegeixo al meu blogroll.

    ResponElimina
  31. Una radiografia extensa i ben afinada. Llàstima que alguns grups s'han quedat sense representant d'exemple i correm el risc d'imaginar-nos el que no és. :-)

    ResponElimina
  32. Admirat Víctor Pàmies, benvingut al bloc.
    Tinc previst continuar amb la tipologia blocaire, però per ara faig una pausa, que em vaig agobiar una mica, i això cal fer-ho amb carinyo, no sigui que algú s'imagini el que no és ;)

    ResponElimina
  33. A banda de rinxolar rínxols, una altra de les meves característiques, com a lector, és que sempre arribo tard a apunts tan ben parits com aquest. Se'l saluda efusivament.

    ResponElimina
  34. Sr.Leblansky, molt encertat aquest treball de camp! Coincideixo amb la Carme J...en volem més! Felicitats!

    ResponElimina