1 de juny del 2011

EL GAT DEL RABÍ


De tots el dibuixants de tebeos que conec, probablement l’Sfar –junt amb el gran Lluïsot- sigui el que més eclèctic de tots: en poques pàgines pot arribar a utilitzar mitja dotzena de registres gràfics diferents, des de la línia clara fins a pinzellades a la Chagall, entre una borratxera de colors combinada amb l’austeritat de l’ombra negra sobre fons clar, i a la inversa.

Sempre em passa: d’entrada l’Sfar no m’agrada gens, però a la que començo a llegir qualsevol dels seus àlbums, em fascina; és el dibuixant ideal de tebeos, aquell que és capaç de combinar a la perfecció la il·lustració amb el guió, la seqüència gràfica amb la textual. Membre destacat de la penúltima generació de grans autors francesos –amb Blain, Larcenet i Trondheim-, la seua obra mestra –per ara- és sens dubte El gat del rabí, cinc volums que compendien reflexió filosòfica, sociologia teològica, humor ensucrat i ironia salvatge, aventura clàssica i folletinesca, passió i estoïcisme.
L’he recomanat a tothom, i a ningú l’ha decebut, tan se val si es tractés d’un setciències dels tebeos com d’un neòfit en el tema. El punt de partida, la portada del primer volum, ja és tota una garantia; el temps i l’espai, un país àrab en l’època en que era possible dialogar entre religions i fins i tot entre creients i ateus, incita a la lectura; i el personatge que fa de lligam de les diferents trames que se superposen en la història narrada, un gat que té el do de la paraula, és un reclam impossible de passar per alt.
La web oficial del tebeo ofereix informació de tot tipus, i la seua visita deixarà satisfet a qui ja s’ha llegit els cinc àlbums, i motivarà a fer-ho a la resta.
I servirà de pas per assabentar-se de l’estrena, avui mateix, del film homònim dirigit pel propi Sfar, i presentat en format 3D. Caldrà veure la pel·lícula per veure com se’n ha sortit, però la cosa promet.


30 comentaris:

  1. No el coneixia, però queda clar que és un dibuixant en majúscules. Aquest traç net i alhora lliure m'agrada molt. Un dibuix que sembla fàcil i que surt d'un domini impressionant. En fi, després d'alguna experiència en el 3D jo seguiré content amb el 2D dels còmics en paper.

    ResponElimina
  2. Aniré a veure la pel·li, però preparada perquè em temo molta o moltes decepcions !!!

    Ho diu una de les neófites, que li va encantar El gat del rabí!

    ResponElimina
  3. ja el coneixia, tothom parla molt be d'aquest còmic, me'l tinc que llegir

    ResponElimina
  4. Aris, fes-ho! Estàs fent tard!
    Uii, ho sento, no em tocava respondre a mi, però no ho m'he pogut resistir!!!

    ResponElimina
  5. Doncs jo també l'afegiré a la llaaarga llista de pendents. Mai he llegit un còmic (des que vaig deixar enrere Astèrix i Obèlix i els Tintins, clar!).
    Ja diré el què quan l'hagi llegit (tot i que no descarto que passin uns quants mesos..). Gràcies per la recomanació!

    ResponElimina
  6. Han de ser bons aquests llibres: tinc prova gràfica que et transporten a estats extàtics.

    ResponElimina
  7. Imagino -déu no ho vulgui- una situació límit que forcés a les autoritats a exigir-nos una llarga reclusió tancats a casa. Ja sé on correria a buscar refugi: a Cal Leb. Només una repassada a les seves lleixes ja em tindria distret durant dies i dies, durant mesos si calgués.

    ResponElimina
  8. Jo devoro fidelment l´Sfar, és clar. Que me'n dius, del Klezmer? Per mi millor que el gat. SM

    ResponElimina
  9. L'Enric i en Leb el recomanen... paraula de Déus!

    ResponElimina
  10. Els dibuixos d'aquest Sfar estan molt bé. Us confesso que jo també soc neòfit en comic. Els dibuixos que més veig últimament son Bob Esponja (que per cert tenen un guió dels més originals que conec).

    ResponElimina
  11. Torno a respondre encara que no em toqui, ja em perdonareu, però és allò de la sang!!

    Raul, quan caiguis per aquí des la capital del regne espanyol, et reservo els cinc volums en castellà! No et defraudarà, estic convençuda!

    Ja callo i no hi torno. . . disculpeu, però de vegades m'han fet creure que aquest bloc, és una miqueta meu i així abuso. . . .

    ResponElimina
  12. Lluís, el gat del rabí és de lectura imprescindible. Soc capaç de tornar-me a jugar una altra paella amb tu a que t'agrada, i molt :)

    ResponElimina
  13. Carme J, jo em pensava que això de que la peli tingués coma a director al propi Sfar era sinònim de garantia, però el trailer m'ha decebut bastant. Així i tot, i com tu bé dius, caldrà veure-la! El problema serà trobar un cine on la facin en 3D: dubto que aquí es projecti en aquest format i en VO, i anar a Perpinyà no és garantia: no crec que allà hi tinguin 3D tampoc. Caldrà conformar-sew amb el 2D, a no ser que la treguin en vídeo en format especial.

    ResponElimina
  14. Aris, com és que no l'has llegit encara? T'hauria de caure la cara de vergonya!

    ResponElimina
  15. Carme J, trobo molt encertades les respostes que vas fent al post d'avui :)

    ResponElimina
  16. Alyebard, fes trampa i avança'l al primer lloc de la llista. No te'n penediras!

    ResponElimina
  17. Yáiza, aquesta és l'obra ideal per estrenar-se en la lectura d'un tebeo "adult". No deixis passar mesos, i comença amb el primer volum ja. Et garanteixo que la resta te'ls compraras ràpid (caram, sembla que tingui comissió en l'editorial, haw, haw)

    ResponElimina
  18. Allau, ja no m'en recordava del meu éxtasi davant d'aquests tebeos, i captat per totes les càmeres de la premsa blocaire, haw, haw!

    ResponElimina
  19. Girbén, no cal esperar que passi res de greu per que vinguis/vingueu a ma casa: ja saps que tinc disponible una zona de convidats, on podeu estar tants dies com desitgeu, i llegir tant com us vingui de gust. Això sí, sempre tractant els llibres amb especial cura, cosa que tu fas, i no com el cafre d'en Galderich, que em va tacar d'oli dos volums del gat del rabí, grflbb >(

    ResponElimina
  20. SM, en aquest cas, divergeixo: el Klezmer és bo, però pel meu gust, el gat encara és millor. Però estem parlant de dues obres mestres :)
    I per cert, que ha passat amb la teua imatge?

    ResponElimina
  21. Galderich, l'Enric és una veu que s'ha d'escoltar, i jo en qüestió de tebeos es pot dir que és una de les poques coses que en sé una mica. Conclusió: t'has de fer amb el primer volum del gat, i ja de pas, que el llegeixi la Marta. Estic convençut que us agradarà a tots dos.

    ResponElimina
  22. Raul, anima't i llençat a per l'Sfar, que t'agradarà.
    Per cert, confessió per confessió: jo tinc dos gots del Bob Esponja que regalaven amb la Nocilla :)

    ResponElimina
  23. Ups! he estat tot el dia fora i ara acabo de descobrir aquest post! Qué bò...no el coneixia i em penso que no em defraudarà.

    Sobre l'enllaç de'n Lluïsot, (que ja es mereixeria un post per ell solet) n'he quedat encantada; ara mateix vaig a capbussar-m'hi una bona estona.

    Una bona manera d'acabar el dimecres.
    Molt agraïda :-)

    ResponElimina
  24. Carme de la maleta, el gran Lluïsot és molt gran! I l'Sfar també: sé que vaig estar donant la tabarra amb el gat del rabí el dia de la trobada, però és que m'apassiona :)

    ResponElimina
  25. Bé, no discutirem per quina obra és més mestra. ;) El blogger no em deixava signar, per això m'he hagut de fer passar per anònim. No intentava pas anar d'incògnit...

    ResponElimina
  26. Quina alegria, Leb, veure el teu apunt! M'he posat a fer un comentari i se m'ha anat la mà. Total, que he fet un petit apunt que tenia pendent sobre el Gat i així, de pas, poso el meu granet de sorra.

    Jo feia anys que no gaudia del còmic com ho he fet amb aquest. Una il·lusió gairebé infantil.

    No hi ha excusa. Assaboriu els cinc àlbums del Gat. És paraula de Leblansky.

    I us deixo amb l'apunt, que espero que us acabi de convèncer: http://enarchenhologos.blogspot.com/2011/06/el-gat-del-rabi.html

    ResponElimina
  27. Un dels plaers compartits del dia de Santa Rita va ser senns dubte poder fullejar auques -descongut per mi fins aleshores- "El gat del rabí".

    Em van quedar moltes ganes de poder capbussar-m'hi de ple. La teva hospitalitat és perillosa, ves que no et trobis la casa plena d'okupes blogaires ;-P

    ResponElimina
  28. Encnantadorament senzill. M'agrada aquesta historieta, però els dibuixos son molts millors.

    ResponElimina
  29. No vull deixar passar mesos... només vull deixar enrere els exàmens abans de posar-m'hi!! Aishh, quin rotllo!

    ResponElimina