2 de desembre del 2009

EL PARÍS DE MIROSLAV SASEK


L’any 1959 es va publicar la primera edició de This is Paris, un conte escrit i il·lustrat pel txec Miroslav Sasek –més info al post del 17 de setembre-, qui proposava una visita a aquesta ciutat com ja ho havia fet amb altres (This is Venice, This is Hong Kong, THis is San Francisco...) i ho seguiria fent, donat l’èxit que van tenir les seues guies de viatge, senzilles i força subjectives.
Sasek repassava els llocs típics per visitar a París però també es recreava en petits detalls com ara la manera en què els urbans ordenaven el tràfic, com calia dirigir-se a un cambrer, els colors i formes de les bústies de correus o la llargada de les baguettes de pa, convertint el relat en un passeig força curiós per la ciutat.
No sé si en l’època en que es va publicar aquest This is París valia com a guia de viatge, però actualment difícilment faria aquesta funció, ja que, d’entrada, moltes de les coses que descriu han desaparegut. Un exemple: les hirondelles, que era el nom popular amb que es designaven les bicicletes dels gendarmes, han passat a millor vida; un altre exemple: les indicacions per saber quin és el vagó de metro de primera o quin el de segona ja no calen, ja que tots els bitllets són de classe única; i així amb bastants coses més.
Potser quan un visita París després d’haver-se passejat pel llibre de Sasek hi troba poques semblances, però si la funció originària d’aquesta guia ha caducat, no així el seu valor estètic ni tampoc la seua visió amable i simpàtica de la ciutat.

6 comentaris:

  1. A casa encara els tenim i els consultem abans de viatjar a una ciutat. No es corresponen gens amb la realitat, però prologuem el viatge amb un somriure.

    ResponElimina
  2. Està en plena marxa l'ofensiva de França?
    Endavant!

    ResponElimina
  3. Ah, Carme, ça me fait plaisir ce que vous dites.

    ResponElimina
  4. Bamboo, l'ofensiva afrancesada ja fa temps que es va posar en marxa en aquest bloc ;)

    ResponElimina