13 de febrer del 2012

HERNANDO, L'ENTOMÒLEG



Enmig de la conversa, veus que fa un gest ràpid, quasi imperceptible, i si l’interrogues amb la mirada, et respon què ha vist: un mosquit tigre, posem per cas.
I això només és un exemple: en Carles Hernando, l’entomòleg, localitza insectes de tot tipus allò on tu no hi veus res, però hi són.
Acostumat des de petit a observar la natura, s’apassiona per tot ésser viu que habita en ella –humans inclosos-, descobrint contínuament  noves espècies, i parlant-ne del tema en diversos articles aptes només per a gent que, com ell, estimen el món dels insectes.
Però no s’ha de pensar que en Carles és un setciències d’aquells que et taladra amb la seua sapiència: simplement, et respon quan li preguntes sobre el tema i va creant caliu per que poc a poc els seus interlocutors acabem interessant-nos per allò que ens explica.
La vessant blocaire d’en Carles Hernando n’és un bon exemple d’aquesta passió seua: des d’El Gabinet negre fins a Iconographia Insectorum, passant per la Galeria d’imatges, els insectes ocupen un lloc preferent.
Així que quan us passegeu per la Serra de Marina, pel Corredor i el Montnegre o fins i tot pels racons més apartats del Marroc i veieu una enorme caixa de sabates de color gris i amb quatre rodes –és a dir, no un automòbil, sinó un Jeep- conduit per un individu de cabells foscs i arrissats que baixa i va mirant cap a un racó de terra on a simple vista no hi ha res, aquest segur que és l’Hernando a la recerca d’un nou exemplar d’insecte.
Al següent vídeo, emès per TV3 al programa El medi ambient del dia 2 d’aquest mes, podeu veure l’entomòleg en acció: Cliqueu l'enllaç DESCOBRIR ESPÈCIES A LA SERRALADA LITORAL.

28 comentaris:

  1. Quan arribem a les predictibles acaballes humanes, el Carles estarà en millors condicions que ningú per a entendre's amb els recalcitrants insectes! Prestar-li la màxima atenció és pura qüestió de supervivència.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Girbén, mai se m'havia acudit plantejar-m'ho així, però ara que ho dius... ;)

      Elimina
  2. Respostes
    1. Salvador, els que com tu i jo ja tenim la sort de conèixer-lo, ja sabíem que era un fora de sèrie :)

      Elimina
  3. Quan en un futur ens estudiin a nosaltres de la mateixa manera que ell ho fa amb els bitxos, serà anomenat -homusapienseruditusapassionatusxtotelquesbelluga-

    ResponElimina
    Respostes
    1. Carme, si finalment decideixen anomenar-lo així, serà un atemptat contra l'ecologia: cada cop que escriguin aquesta paraula, hauran de talar un mínim de dos arbres per obtenir el paper suficient, i això per no parlar de la tinta, haw, haw!

      Elimina
  4. L'Hernando crec que estarà content, amb aquest retrat que li fas, és un molt bonic detall...
    Leb, quan he llegit el teu apunt he pensat: aquest entomòleg...quin "tiu" més interessant!!!
    Només una petita correcció, si em deixes. La caixa de sabates és de color blanc (això sí, només després d'una bona rentada, la qual cosa, evidentment, no passa sovint).
    Li haurem de dir al Carles que ens prepari una expedició entomològica, no?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mari Carmen, seria una passada, fer una expedició entomològica! A més, segur que aquí al Corredor i el Montnegre deu haver la tira de bitxos, i el Carles s'ho coneix de pam a pam! Va, comenta-li, i organitzem l'aventura :)

      Elimina
    2. Leb, això està fet, amés tant la Mari Carmen com jo necessitem que ens doni una mica l'aire i gaudir d'una bona companyia.

      Elimina
  5. Leb, no és cap secret que la teva música no m'emociona però la teva lletra és una altra cosa. Un gran homenatge! De debó, m'he emocionat tant com quan vaig veure el vídeo per primera vegada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Galderich, com en moltes altres coses -en música, mai-, l'empenta inicial ve de tu. Gràcies!

      Elimina
  6. Sempre em sorprèn i m'encurioseix "conèixer" gent que s'apassiona per aquestes bestioles petites que poblen la Terra des de molt abans que nosaltres, i que en general els humans tendim a defugir, trepitjar o ruixar d'insecticida. Però bé, a mi m'encanten els bacteris i encara són més petits i més torracollons, al final! Au, me'n vaig a veure el vídeo que ens has deixat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yáiza, t'encanten els bacteris? Ja veig que l'enceneu els llums està poblat de frikis, haw, haw!

      Elimina
  7. JO el vaig veure també....i des de el primer moment vaig dir: coi aquest paio em sona i molt.

    ResponElimina
  8. Em sento com un dels meus bitxos, observat, disseccionat i conservat a la capsa entomològica d'Enceneu les Llums. Tot un plaer.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Carles, el plaer és nostre, per poder compartir amb tu ni que sigui una petita part de la teua passió pels insectes :)

      Elimina
  9. Doncs l'hauríeu de veure en acció fent recerques bibliogràfiques d'allò més raretes i remenant llibres i revistes! També és digne de veure-ho!

    De naturalistes (en el sentit més ampli de la paraula) com el Carles en queden poquets! I em podeu creure, que jo els pateixo (i gaudeixo) cada dia de la meva vida...

    Bona entrada i molt bon reportatge!

    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. No m'esperava un comentari de la meva bibliotecària de capçalera!!! estic al·lucinant...

      Elimina
    2. Sandra, benvinguda al bloc!
      Comparteixo el que dius: en Carles és un apassionat de l'entomologia, en sap i ho sap transmetre.

      Elimina
  10. Ja veig un programa com aquests que fan a telecinco, a la cerca de l'insecte més verinós de l'Empordà, Les aventures d'Hernando! molt bo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aris, a telecinco tenen ja massa bitxos verinosos, em sembla que no els en cal més :(

      Elimina
  11. Està prou bé això de fer retrats de la gent... però està encara millor ensenyar coses noves als teus seguidors; no sabía que volia dir la paraula etnòleg.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No una, són dues les paraules noves que has aprés, jo sóc entomòleg no pas etnòleg, cosa que per altra banda no em desagradaria gens.

      Elimina
    2. Posats a anar traient lletres podríem arribar a un Carles reconegut "enòleg".

      Elimina
  12. De moment, només he tingut l'oportunitat d'estar tres cops amb el Carles, i una d'elles al mig del carrer en una trobada casual. Però tot i així, el Carles (amb qui pots gaudir d'altres temes més enllà dels escarabats i els seus aparells reproductors) és d'aquestes persones que t'enganxen amb la manera natural com és capaç de ficar-te en el seu món.

    Per cert, per quan la continuació de les Cròniques del mont Mutia?

    ResponElimina
  13. Hola Carles, soc Valentí, m'agradaria posar-me en contacte amb tú però no tinc el teu telèfon ni email. Em pots escriure a info@shan.cat, sisplau?

    O algú altre em pot posar en contacte amb ell?

    Gràcies!

    ResponElimina
  14. Hola:
    No tinc fotos del insecte, pero si del forats que ha fet en un mur de tosca a ma casa i del niu de fulletes que hi ha dins. Voldria saber de quien insecte es trata.
    Gràcies.

    ResponElimina