14 de desembre del 2010

PLANTER D'HIVERN




L’estiu és una flama que s’esvaneix ràpid, i les temperatures baixen en picat, aquí a Dosrius.
Pocs vegetals aguanten aquest fred: en arribar la tardor, carabassons, tomàquets, albergínies i família fan les maletes i diuen adéu fins la propera temporada. Cirerers i codonyers aguanten bé, tot i que perden les fulles. I els llimoners es preparen per sobreviure –ho aconseguiran novament?- al fred i la neu.
Aleshores arriba el planter d’hivern. La Carme i jo ens hem atrevit aquest any amb les faves, 40 planters ben separats, que faci bonic.
Els veïns ens han dit que no ens hem de preocupar,que tenim bona terra i que les faves sobreviuen sense massa problema a les nevades més espectaculars. Ja ho veurem.
De moment, van creixent i fan goig amb el seu verd tan especial. Cap a mitjans de març esperem una bona collita.

36 comentaris:

  1. Doncs és per anar preparant ja la butifarra negra. Bé, potser seria un pèl massa precipitat.

    ResponElimina
  2. Espero que us en sortiu i estar ben lluny al març per quan recolliu aquestes faves tan... revitalitzants... Jo no he pensat mai de posar el meu hortet, però és que les plantes se'm moren sense nevar ni res!

    ResponElimina
  3. L'hort és com la màgia del viatge apostant per un projecte de futur incert.

    Per cert, què provoca la doble visió a part de l'alcohol?

    ResponElimina
  4. Les faves! He anat a 3 gardens i cap en té. On les has trobat? jo també vull!

    ResponElimina
  5. Nosaltes, amb ni un M2 d'hort urbà, de cara a l'hivern hem apostat per l'assortit d'enciams, 3 cols, i 6 bledes. En cap cas arrencarem la mata sencera sinó que les anirem desfullant segons les nostres necessitats.
    Bona sort amb les faves que, per cert, fan una flor ben bonica!

    ResponElimina
  6. Pel llimoner a casa el tapaven amb un encanyissat per protegir-lo de les gelades, no sé si us servirà el truc!

    ResponElimina
  7. Ostres, això ja sembla Versalles! Apunta'm a la llista dels tastafaves, que m'agraden amb delit.

    ResponElimina
  8. Fins el març! Òscar prepara la botifarra negra!

    ResponElimina
  9. Fins al març haurem d'esperar per tastar les faves de Can Leb???

    ResponElimina
  10. Penso com l'Allau. El teu hort és més un jardí que un terròs. Són faves o pensaments això que heu plantat? Tant se val. Surti el que surti, l'hort tindrà aquesta pàtina artística que imprimeixes a tots els teus actes. Felicitats pel teu hort Versallesc!

    ResponElimina
  11. m'agrada el teu hortet, i els crisantems.. s'hi respira placidesa..

    ResponElimina
  12. Ja em deleixo per una amanida de favetes a la menta... (com pots veure, la colla perdisposada a gaudir de les teves faves va "in crescendo")

    ResponElimina
  13. I després ... dilluns, faves a munts; dimarts, faves amb naps; dimecres, faves amb nespres; dijous, faves amb ous; divendres, faves tendres; dissabte, faves amb recapte i diumenge, tot et penja. Sort dels congeladors! :)

    ResponElimina
  14. M'encanten les faves!! Si convoques dinaró, vinc! hehehehe

    Quin goig que us fa aquest jardí!

    ResponElimina
  15. Leb, el teu jardí sempre diferent... i sempre tan maco!!!
    A mi les faves em surten molt bé (modèstia a part). Si necessiteu una cuinera...

    ResponElimina
  16. Jo només n'he menjat amb butifarra negra...i són tan bones!

    Estic segura que no et faltaran receptes ni ajudants per fer-ne un plat ben reeixit!
    I si alguna d'aquestes faveres, resulta ser la màgica...avísan's que venim!

    ResponElimina
  17. Òscar, més que res per si al final es congela tot i no surten! Bé, sempre les puc acabar comprant a la botiga :)

    ResponElimina
  18. XeXu, perquè vols estar ben lluny quan tinguem els faves? Que no t'agraden? La meua intenció és fer una "favada" popular!

    ResponElimina
  19. Carme J, això de la doble visió deu ser cosa del clima de Dosrius: tu veus doble, i jo no veig un pam més enllà del nas ;)

    ResponElimina
  20. Aris, habitualment a totes ls cambres agràries (a la d'Argentona, per exemple)venen planters, i també de faves.
    Jo les vaig comprar al "mercadillo" del diumenge de Dosrius, i totes juntes em van costar 2 euros. Estan ben barates, i segur que les trobaras. Sort!

    ResponElimina
  21. Girbén, vaig estar a punt d'intentar-ho amb les cols, però finalment ho vaig deixar estar. Potser la temporada que ve.
    Bona sort amb els vostres cultius, encara que sé que tu ets un expert i no tindràs problema :)

    ResponElimina
  22. Alyebard, s'agraeix el consell, i tant. L'hivern passat vaig haver de tapar els llimoners amb una mena de tela per que no es morissin, però això que diu de l'encanyissat potser encara és més efectiu.

    ResponElimina
  23. Allau, ja estàs apuntat! Jo també soc un apassionat de les faves: a casa ma mare les feien sense cap tipus de carn i amb unes quantes pells a la cassola, per notar encara més el sabor intents.

    ResponElimina
  24. Galderich, tu també estàs ja a la llista de la gran favada de març!

    ResponElimina
  25. Tirant, és que han de creixer, haw, haw! I el març potser encara quedi justet.

    ResponElimina
  26. Llum, és que com que no tinc ni idea d'agricultura, doncs sovint em deixo guiar més per l'estètica. A veure que en sortirà de tot això :)

    ResponElimina
  27. Lolita, si que es cert que s'hi respira placidesa... bé, i aquests dies, també fred, molt de fred, brrr!

    ResponElimina
  28. Eulàlia, aquesta amanida l'haurem de fer, i tant. De faves i menta, en tinc!

    ResponElimina
  29. Clídice, em temo que les faves que he plantat, encara que semblen moltes, quan es pelen quedaran en poca cosa. És clar que sempre en puc comprar més :)

    ResponElimina
  30. Rita, ja estàs apuntada a la llista de la gran favada primaveral :)

    ResponElimina
  31. Mari Carmen, et prenc la paraula, i et demanarè ajuda quan fem la collita.
    Per cert, ben retornada del vostre viatge!

    ResponElimina
  32. Carme de la maleta, compartirem receptes, serà una passada. I per la il·lusió que li hem posat la Carme i jo, haurien de ser totes màgiques :)

    ResponElimina
  33. Ummm... faves a la catalana, el meu plat favorit. :)

    ResponElimina
  34. Brian, em sembla que tindrem unes quantes receptes per provar, mmm... ;)

    ResponElimina
  35. Espero amb delit que em convidis a un plat de faves.

    ResponElimina
  36. Jo també m'apunto a aquesta trobada explosiva! Podem sortir volant a lo Rocky Horror Picture Show

    ResponElimina