29 d’abril del 2017

VIDA MÉS ENLLÀ DE DESPASITO. SETENA ESTACIÓ: THE DAILY AVALANCHE


L’edat daurada dels blocs fa anys que va acabar, i a falta d’un revival improbable, facebook, whatsapp i instagram han pres el relleu, amb el que això comporta de bo i de dolent. La immediatesa d’aquests és enorme respecte als blocs, però també la superficialitat. Les entrades de facebook exigeixen brevetat i s’obliden quasi amb la mateixa facilitat amb que es llegeixen, en part per l’esmentada brevetat, però també per l’allau de noves entrades que van solapant-se. Més exagerat és el cas del whatsapp, ja que aquí es tendeix a ser encara més breu i directe.
Pel que fa a la interacció, no hi ha color: si el comentari a una entrada d’un bloc es fa en unes quantes línies, en el facebook això es substitueix habitualment per un like, que ve a ser com una mena de confirmació de lectura fins i tot quan no s’ha llegit –cosa molt habitual-, i en el whatsapp per uns quants emojis acompanyats de vegades per dos o tres paraules, monosíl·labs preferentment.
Per quins motius els blocs van anar caient? Un de clar és que ocupen temps, tant per gestionar-los com per llegir-los i participar-hi fent comentaris (cal recordar que una de les frases més recurrents en el món blocaire era que els blocs es nodreixen dels comentaris); massa temps per qui es passa gran part del dia treballant i quan arriba a casa ha de combinar la vida familiar amb el seguir treballant, i com a màxim té una estona lliure que aprofita per espatarrar-se davant el televisor i mentre fa zapping entra al facebook i al whatsapp i va posant likes i emojis, cosa que també pot fer mentre prepara el sopar, cuida dels nens, sopa, recull els plats, prepara la roba, i etc.
Alguns blocs, però, han continuat tan ferms i frescos com sempre, i amb la mateixa  producció setmanal de posts. Un d’ells és The Daily Avalanche, on l’Allau fa llistes, parla d’art en general i de cada una de les seues manifestacions en particular; també de matemàtiques i lògica, de viatges, de la vida quotidiana, i d’algunes coses més.
És un plaer llegir The Daily Avalanche, el millor exponent de l’aufklärung blocaire, amb enciclopedisme inclòs: allà he anat a informar-me sobre una peli, un llibre o una sèrie de la tele, i la personalíssima crítica de l’Allau m’ha estat molt més útil que la de qualsevol publicació especialitzada; he conegut autors i obres que ignorava i dels quals he fruit posteriorment; i he aprés més del què en sabia de les coses que creia que en sabia molt; perquè l’Allau en sap i perquè li agrada, i això arriba al lector. I per molt apurat que hom vagi de temps, sap que aquells posts sempre hi seran allà, a punt per ser llegits i comentats si es vol, i si és així, la resposta està assegurada.
Desitjo, confio i espero que The Daily Avalanche continuï durant molts anys: és un món que l’Allau comparteix quasi diàriament amb qui vulgui visitar-lo.
Més enllà de despasito, encara hi ha vida als blocs.

20 comentaris:

  1. Sé d'algú que s'ha posat tot vermell. Per cert, ahir vaig buscar això de Despasito. No està malament.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Allau, Despasito no està malament: està fatal! Apart d'això, segueixes sent el meu heroi blocaire :)

      Elimina
  2. Si, si però semore diré amb orgull que qui te'l va descobrir vaig ser jo!!!

    ResponElimina
  3. Ha estat una bona anàlisi dels blogs a l'actualitat. Malgrat tot delatés la teva edat, no desenvolupes l'instagram...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó Galderich, l'instagram ni el tinc instal·lat. Però pel poc que sé, es mou sobretot amb imatges, o sigui que és una pèssima alternativa als blocs

      Elimina
  4. Doncs només et puc dir que tens tota la raó.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Clídice, és que a l'Allau se li ha de fer l'onada blocaire :)

      Elimina
  5. Molt fan de l'Allau. Encara que l'edat d'or no torni, ens queda el daily aavalanche!

    ResponElimina
  6. Una de les joies de la blogosesfera, un referent, ben escrit, d'anàlisi raonada, intel·ligent i irònic quan cal. La seva opinió la tinc sovint en compte. I un bon amic a qui m'estimo.

    ResponElimina
  7. L'Allau és la resistència! Llarga vida al The Daily Avalanche.

    ResponElimina
  8. T'has deixat els youtubers,que tenen de públic als teus estudiants de despasito...has sentit a parlar de la Dulceida?

    ResponElimina
  9. Tens raó Aris! Els youtubers són una altra plaga terrible! Em faig creus quan m'expliquen algunes de les gilipollades que fan i de com els seus fans les aplaudeixen. Cosa realment descerebrada, si :(

    ResponElimina
  10. The daily avalanche apart de ser un blog referent, entre d'altres coses, per les seves crítiques que tantes vegades m'han orientat sobre temes que desconeixia, també és un punt d'unió en algun lloc del temps de tots aquells qui abans ens podíem llegir i ho féiem.., ara bàsicament resulta difícil llegir el que ningú ha escrit.:)
    M'alegra molt veure que no se t'ha rovellat del tot la mà i encara de tant en tant recordes com funciona això que n'anomenen Blog
    i m'agrada que l'Allau es posi vermell i que la Carme(que ha perdut la J) et recordi el seu descobriment.

    ResponElimina