25 d’abril del 2017

VIDA MÉS ENLLÀ DE DESPASITO. TERCERA ESTACIÓ: JOAN FONTCUBERTA

Un diumenge de rams assolellat, després de dinar. Un sofà acollidor. Una invitació a la lectura de Santa Inocència/ Albarracín, d’en Joan Fontcuberta.
És un llibre joc, aquest. Juga Fontcuberta amb un scam –fishing, hoax- que va rebre, i es fa passar per mossèn en respondre’l. Juga l’estafador professional esperant que l’incaut piqui i s’enganxi a l’ham que li ha llençat embolicat en una promesa de  diners, molts diners, i es fa passar per militar nord-americà destinat a l’Irak. Juga el lector amb els dos fulls de plàstic transparent, un de verd i un de vermell, que van adjunts al llibre i que li permeten llegir els correus electrònics del fals mossèn Fontcuberta –en vermell- i els del fals militar estafador.
La relació epistolar entre els dos mentiders és fluida i depara al lector, assabentat des de bon principi del doble engany, el plaer d’anar descobrint, mentida sobre mentida, un edifici de falsedats. Però qui enganya a qui? I si el lector és també víctima d’un engany? On és el llenguatge i on el metallenguatge?
Albarracín, lloc on falsament ha anat a participar en un congrés el fals mossèn, apareix com l’element gràfic que il·lustra aquest compendi d’enganys.
Tot un plaer la lectura i visualització d’aquest joc creat per en Fontcuberta, que obliga al lector a anar més enllà del simple paper d’espectador. Dubto, per tant, existeixo?

-->
Sens dubte hi ha vida més enllà de despasito.

8 comentaris:

  1. Aris, d'en Fontcuberta és recomanable tot. Cal estar atent quan faci alguna exposició...

    ResponElimina
  2. M'agradaria poder oblidar el Despasito.. Tan anomenar-lo i protagonisme quasi molesta, encara que sigui el punt de partida de la posta en marxa de nou del blog..... Mira pensat així, ja no em molesta! ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó Carme. El Despasito és com un taladro, i a la que un es descuida, ja se t'ha enganxat i no hi ha forma de treure-te'l del cap. Però volia deixar constància que es pot superar. I si, jo també em començo a penedir d'haver triat aquest lema, arg!

      Elimina
  3. Les pregunted són: existeix aquest llibre? Hi ha vida després de Despasito?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament, Galderich, després de la seua lectura vaig acabar dubtant que realment no fos tot una enganyifa cartesiana, que el Fontcuberta és capaç de fer-me veure el que no hi és. Demà me'n vaig a la prestatgeria a veure si hi és de veritat. El que si que et puc garantir és que hi ha vida més enllà d'aquesta andròmina amb forma de cançó.

      Elimina
  4. En la versió e-book com s’ho fan amb els fulls verd i vermell?

    ResponElimina