9 de febrer del 2011

CINEMA: PODIUM 2010

Fins ara no m’havia atrevit, però la meua passió per les classificacions m’empeny a repetir el que vaig fer amb la música, i fer un pòdium amb les millors pelis del 2010. Sé que en cinema la cosa resulta molt més difícil, bàsicament perquè en soc molt més ignorant que en música, i perquè ni de lluny he pogut veure totes les pelis que m’hauria agradat. Per això em quedo només amb tres.
And the winners are...


1. TOY STORY 3, de Lee Unkrich
De principi a fi, ni li sobra ni li falta res. Una obra mestra del cine.
Per cert, és curiós que, fins i tot en les publicacions hispanes dedicades al cinema parlin dels actors que posen les veus als personatges, quan quasi ningú veurà la versió original, i en canvi no diguin res dels guionistes ni dels il·lustradors, autèntics factòtums d’una peli d’animació.
L’escena que he triat és increïble, una de les més emocionants que recordo: el ganxo salvador! El link del you tube -on han desactivat l'opció d'insertar- és:


2. EL GRAN VÁZQUEZ, d'Óscar Aibar
No és més que una obra ben feta, però això ja és molt. A mi em va recordar els grans clàssics del cine espanyol: vull dir El verdugo, Bienvenido Mr Marshall o Atraco a las 3, per citar-ne algunes. I els actors –Santiago Segura inclòs- representen a la perfecció el seu paper.
Cal reivindicar l’Óscar Aibar ja, i rescatar una altra gran pel·lícula seua que va passar del tot desapercebuda, Platillos Volantes. De visió imprescindible per a historiadors, freaks i amants del cinema.
Penjo el trailer, que no mata però va bé per fer-se una idea.



3. FANTASTIC MR. FOX, de Wes Anderson.
Realitzada amb la tècnica del Stop motion, és un altre film que va passar com una exhalació per la cartellera, i que de moment ni tan sols s’ha editat en vídeo. Basada en un relat de Roald Dahl (i van...), és una pel·lícula que permet varies lectures, totes –fins i tot la més superficial- dignes de passar una hora i mitja davant la pantalla.
Selecciono una espècie de making off que hi ha al youtube copiant l'adreça, que han desactivat -també- l'opció de còpia:

http://www.youtube.com/watch?v=xMQPXH81sbI

38 comentaris:

  1. Cada vegada sóc menys de cinema, no he vist cap de les tres. Tot Story 3 ha de ser la bomba, ja que tothom n'explica meravelles, a veure si em decideixo a posar-me-la, que m'agraden les pel·lis d'animació.
    La del Segura m'ha fet gràcia pel que he vist, i l'altra ni l'havia sentit anomenar.

    ResponElimina
  2. Quina gràcia, les he vist totes tres !
    També m'he quedat amb ganes de veure'n algunes -moltes- d'altres.

    ResponElimina
  3. Només he vist la primera i mira que la del Vázquez tenia moltes ganes de veure-la, però actualment les pel·lícules duren molt poc a les sales i, si et distreus, te la perds.

    ResponElimina
  4. He vist la primera i coincideixo en què està molt bé.

    De les altres no puc opinar... però d'stop motion és una tècnica que sempre em fascina...
    així que Mr Fox hauria de posar-la a la llista de cosetes a mirar.

    ResponElimina
  5. Justament diumenge passat vaig poder veure Vàzquez, a casa, que és com darrerament m'he de conformar a veure les pel.lícules...tal com diu l'Allau em trobo sovint que les que més m'agraden, quan tinc un moment per anar-hi ja no les fan!

    Al què anava; La vaig trobar genial, tot i les reticències que tenia amb en Santiago Segura. Jo també la recomano.

    De les altres dues, no puc opinar: ja m'han passat de llarg!
    Però les buscaré.

    ResponElimina
  6. D'acord amb Toy Story. La del Vazquez aquí dalt no m'ha arribat, però ja caurà. Però el Mr. Fox no em va semblar res de l'altre món. Ni visualment, ni les veus (el Clooney ho feia fatal), ni la forma d'adaptar la història.

    ResponElimina
  7. Jo també només he vist la primera, i coincideixo amb la teua valoració. D'en Vázquez recordo amb enyorança els seus dibuixos, però no sé si convertir-el a ell mateix en un personatge de historieta li fa gaire justícia.

    ResponElimina
  8. Toy Story 3 em va semblar molt bona (i a més oferien versió en català...). Per mi també és la millor novetat que he vist aquest any. I no puc parlar de les altres, perquè no les he vist.

    ResponElimina
  9. falti, falti i falti tot i que, en el meu cas, no té cap mèrit :)

    ResponElimina
  10. La Toy Story 3 es genial, sobre tot el ball en flamenc de "Hay un amigo en mi"
    En quan al Vazquez, te que se bona, bé,es que l'Oscar Aibar el coneixo de fa molt anys i no ho digueu a ningú, vaig actuar a la seva primer pel'lícula "600" jo era el que feia de dolent que pegava al Pere Ponce
    I mr Fox, la tinc que veure, no l'he vist

    ResponElimina
  11. No puc dir ni piu perquè no he vist cap de les tres. El més lògic, per tant, seria no escriure aquest comentari, i fer-ho només es pot deure a un impuls egòlatra o immiscuïdor. Per a resoldre la paradoxa, aviso que em preparo a fer la meva llista. També seran tan sols tres, perquè la veritat és que el meu cine habitual té uns vint anys pel cap baix i sé molt poc de novetats.

    ResponElimina
  12. Toy Story 3 un tros de peli (no sé si a l'alçada de Up, però gairebé) i de les altres dues no en puc dir res.

    ResponElimina
  13. XeXu, a mi això del cinema em va a temporades. El problema és que, quan tinc ganes, sovint no trobo massa cosa que valgui la pena.

    ResponElimina
  14. Carme J, i potser fins i tot hem coincidit al mateix cine el mateix dia, haw, haw!

    ResponElimina
  15. Allau, ja ho pots ben dir: la del Vázquez la vaig veure el dia de l'estrena per pura sort, i la de Fantastic Mr Fox va durar poquíssim, i això que venia recomanada per la crítica.

    ResponElimina
  16. Eulàlia, si t'agrada la stop motion, no t'has de perdre al Mr Fox... si és que algun cop l'estrenen en vídeo!

    ResponElimina
  17. Carme de la maleta, coneixent els teus -bons- gustos, estic convençut que les altres dues t'agradaran molt. I apostaria una altra paella -!!!- a que la de Mr Fox és la que t'agradarà més de les tres!

    ResponElimina
  18. SM, no puc opinar d'això del Clooney: encara que la vaig veure en vose, ja em costava bastant seguir-lo com per fixar-me si ho feia bé o no, o sigui que et dono tota la raó; però pel que fa a la resta segueixo defensant-la :)

    ResponElimina
  19. Brian, al Vázquez no se'l converteix en personatge d'animació en cap moment del film, encara que sí que es parla del "tio Vázquez", que era el seu alter ego creat per ell mateix en forma de ninot.

    ResponElimina
  20. Joan, no m'estranya que coincidim, que TS3 és molt bona. Les altres són bastant diferents, tan a nivell estètic com d'argument, però crec que val la pena que les vegis :)

    ResponElimina
  21. Clídice, no pot ser això... cap de les tres?

    ResponElimina
  22. Aris, jo vull veure aquesta escena!!!
    A veure si la trobes i la pots penjar al teu bloc :)

    ResponElimina
  23. Lluís, anava a jugar-me una altra paella a veure si encertava alguna de les teues, però m'ho he repensat. És que si ho he entés bé, la teua llista inclou pelis de tots els temps. Buf, massa difícil. Potser un Kurosawa?

    ResponElimina
  24. Óscar, Up és una altra obra mestra absoluta, sí senyor!

    ResponElimina
  25. Leblansky: et deixo que provis la teva aposta. Deia que miro més cinema endarrerit que no pas nou, però la llista la faré només de les novetats de 2010, perquè no me la jugaria mai a fer la llista de "Les tres millors pelis de tots els temps"...

    ResponElimina
  26. Vaja. havia de llegir-te per adonar-me que m'he perdut les millors pel·lícules de 2010. No he anat a a veure'n cap de les que dius.

    ResponElimina
  27. Doncs jo també trobo Toy Story 3 una meravella, encara millor que la 1 i la 2, que ja són molt bones. L'escena del gaaaaaaanxo és antològica (que ve de Toy Story 1 quan els marcianitus estan amb el Buzz i el Woody dins la màquina aquesta de treure regals...), però l'escena del Buzz a la 1 quan se n'adona que és una joguina també és molt bona, o la del "yo soy tu padre" del Buzz i el Zurg a la 2. Hi ha escenes antològiques en tota la sèrie i l'argument mateix és molt bo. (Sort que m'agrada perquè cadascuna l'he vist com 3 vegades!).
    De les altres, no sé, el Gran Vázquez se'ns va passar i la de Mr. Fox me'n van parlar bé, encara les podem repescar.

    ResponElimina
  28. Paella?...si apostem, resa perquè perdi's tu..que si ho faig jo i he de fer-la, amb l'historial paellero que tinc, potser em retires l'amistat, ha,ha,ha! ;-P

    Prometo veure-les!

    A casa meva sóc l'única que no ha vist Toy Story...en fi, coses dels autònoms i la dèria de treballar un diumenge per la tarda :-)

    ResponElimina
  29. Com dir-ho... Coincidim en algunes coses, però en la major part discrepem.
    Afortunadament, el gust es lliure Leblansky. Vinga a disfrutar del cine.

    ResponElimina
  30. Per què soc tan viciós?
    Lluís, encara que estic convençut que em tocarà pagar una segona paella, no em resisteixo a jugar!
    Va, provo amb dues:
    Anticristo, de Lars von Trier,
    i Uncle Boonme recuerda sus vidas pasadas, d'Apitchatpong Weeresethakul (he hagut de mirar tres cops el nom per escrire'l, i segur que encara ho he posat malament).
    Al menys una n'hauré encertat?

    ResponElimina
  31. Ernesto, ben retrobat! No et preocupis, quan les tingui en vídeo ens les passem mentre ens prenim una caipirinha (o dues, o les que calguin...).
    Una abraçada, i ànims amb el bloc: tu, sense presses, com diu en Brian, però no el tanquis :)

    ResponElimina
  32. Gemma Sara, si que és veritat que les 3 toys són molt molt bones. I si pots, mira't el Mr Fox. Té un toc filosòfic que segur que t'agrada.

    ResponElimina
  33. Carme de la maleta, com que resi per que perdi jo??? Ja em veig fent paelles tot l'any, haw, haw!

    ResponElimina
  34. Eduard, tot i que sé que tenim gustos no comuns, em jugo una paella amb tu (ai, però que estic dient???) a que si veus Fantastic Mr Fox t'agrada :)

    ResponElimina
  35. Només he vist la 3a, però m'estranya que les altres dues la superin, hehe.

    ResponElimina